Art Studio SRL, campioana Business Plan 2016

 

Din școlă în viața reală prin firma de exercițiu

Profesorii coordonatori de firme de exercițiu, în anul școlar 2012-2013, sunt: Bălan Sorina Mihaela, Ciula Mihaela, Florea Lenuța, Gaszi Stefan Eduard, Gorcioaia Kinga Eva, Moldovan Elvira, Ocnean Liliana, Piștanila Adriana, Popa Ionuț Mihai, Popoviciu Mihaela Carmen, Puiac Elena Cornelia, Răuță-Roșca Delia, Sămărghițan Daniela.

8

Foto: Profesorii coordonatori ai firmelor de exercițiu, an școlar 2012-2013

Concepul „firma de exerciţiu se regăsește la majoritatea ţărilor Uniunii Europene şi constituie un exemplu de bună practică. În anul 2001 a fost introdusă metoda de învăţare prin firma de exerciţiu, în România, prin proiectul ECO NET, proiect iniţiat în cadrul Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est  şi desfăşurat de Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic (CNDIPT) din România în colaborare cu Ministerul Educaţiei şi Culturii şi Kulturkontakt din Austria.

În perioada 2001-2004, metoda a fost implementată în cadrul instruirii practice în 10 şcoli incluse  în proiectul ECO NET pe baza Ordinului nr. 4508/2001, Colegiul Economic „Transilvania” Târgu Mureş, fiind una dintre acestea. Rezultatele obţinute au permis extinderea utilizării  metodei „firmă de exerciţiu” la nivelul tuturor unităţilor de învăţământ cu profil servicii, prin introducerea conţinuturilor specifice în curriculumul naţional,  în anul şcolar 2006-2007 (ROCT, 2011).

An de an, elevii Colegiului Economic „Transilvania” continuă tradiția, căutând să introducă pe piața firmelor de exercițiu ideile lor inovative în domenuil afacerilor, astfel amintim: 2009-2010 F.E. Ceramic Art S.R.L., F.E. Exotic Boom S.R.L., F.E. In Vino Veitas S.R.L., F.E. Promo Design S.R.L., F.E Yassonys S.R.L., F.E Transilvania Tour S.R.L.;

2010-2011 F.E. UDC S.R.L., F.E. Mobeca S.R.L, F.E. Testudo S.R.L., F.E. Queen Travel S.R.L., F.E. Orizontour S.R.L., F.E. Red Rose S.R.L.

2011-2012 F.E. Mistique S.R.L., F.E. Praezenti S.R.L., F.E. Smart Office S.R.L., F.E. Transil Art S.R.L., F.E. Coroana Cerbilor S.R.L., F.E. ProVita Tour S.R.L., F.E. Revania S.R.L., F.E. AntiqArt S.R.L

Din acest an, Colegiul Economic „Transilvania” din Târgu Mureș a devenit unul dintre cele cinsprezece Centre resursa al Firmelor de exercitiu, prima activitate peer learning având loc în data de 26 octombrie 2012, la care au participat profesori din judetele Mureș, Harghita și Covasna, elevi ai firmelor de exercițiu și foști absolvenți- actual oameni de afaceri.

Lista firmelor de exercițiu înființate în anul scolar 2012-2013

 1

Clasa a XI-a A: F.E. Global Art S.R.L.

Comercializare de cadouri şi suveniruri

Manager general: Ungur Ruxandra

Profesori: Moldovan Elvira, Ocnean Liliana, Popoviciu Carmen

 2

Clasa a XI-a B: F.E. Art Studio S.R.L.

Motto: „Arta în fotografiile tale!”

Activități fotografice si comert cu amănuntul ale echipamentelor foto-video în magazine specializate si prin intermediul caselor de comert sau internet, Email: art_studio_xib@yahoo.com

Manager general: Ardelean Marius

Profesori: Bălan Sorina Mihaela, Moldovan Elvira, Ocnean Liliana

 3

Clasa a XI-a C: F.E. Cleopatra S.R.L.

Motto: „Descoperă prin noi frumuseţea Cleopatrei!”

Comerţ cu ridicata al produselor cosmetice şi de parfumerie

Manager general: Pojar laura Adriana

Profesori: Gazsi Stefan Eduard, Sămărghițan Daniela

 4

Clasa a XI-a D: F.E. Adam&M’adam Clothes S.R.L.

Motto : ”Stil si eleganta un nou mod de viata! ”

Comerţul cu ridicata al îmbrăcămintei şi încălţămintei

E-mail: eco11d@yahoo.com, Site: aandmclothes.ucoz.ro

Manager genaral: Pîncă Paul Cristian

Profesori: Ciula Mihaela Adriana, Gazsi Ştefan, Piştănilă Adriana

 5

Clasa a XI-a E: F.E. Euphoric Events SRL

Motto:„Dăm viață evenimentelor”

Activități de organizare a expozițiilor, târgurilor și congreselor

Email: events_euphoric@yahoo.com

Manager general: Murgu Andrei

Profesori: Bălan SorinaMihaela, Gorcioaia Kinga , Răuță Roșca Delia

 6

Clasa a XI-a F: F.E. Carpatia- Tour SRL

Motto: „Descoperă inima României ”

Obiect de activitate: Activitatea Agentiilor de turism și ale tour-operatorilor

Manager general: Lupa Smaranda

Profesori: Florea Elena, Puiac Elena, Răuță Delia

 7

Clasa a XI-a G: F.E. Genial Creations S.R.L.

Motto: “Nimic nu se pierde, totul se transforma!”

Comerț cu ridicata al altor bunuri de uz gospodaresc

Comercializarea produselor realizate manual

Manager general:

Profesori: Popa Ionuț Mihai, Ciula Mihaela, Gorcioaia Kinga

 

Promovarea culturii antreprenoriale, a turismului muresan si a mostenirii culturale locale prin Firmele de exercitiu la Colegiul Economic „Transilvania” Tg. Mures

Deja devenitita o traditie, metoda de predare „Firma de exercitiu” constituie un exemplu de bune practica pentru Invatamantul profesional si tehnic, profil servicii.  Concepul „firma de exercitiu”  se regaseste la majoritatea tarilor Uniunii Europene. De peste doisprezece ani,  metoda de invatare prin firma de exercitiu, a fost introdusa  in  Romania, prin proiectul ECO NET,  proiect initiat in cadrul Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est  si desfasurat de Centrul National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic (CNDIPT) din Romania in colaborare cu Ministerul Educatiei si Culturii si Kulturkontakt din Austria. „Firma de exercitiu”  reprezinta o premiza a integrarii pe piata muncii a absolventilor si dezvoltarea culturii antreprenoriale.

In urma depunerii dosarului de candidatura, in cadrul proiectului: „Formarea cadrelor didactice din invatamantul profesional si tehnic-profil SERVICII, pentru extinderea metodei moderne interactive de invatare firma de exercitiu ”, in  anul 2012, Colegiul Economic „Transilvania” din Tg. Mures a devenit unul dintre cele cinsprezece  Centre resurse al Firmelor de exercitiu din Romania,  coordonator Centru Resursa fiind prof. Balan Sorina- Mihaela, director Adjunct al Colegiului Economic Transilvania.  Obiectivul general al centrului resursa  este de a oferi servicii integrate de promovare a spiritului antreprenorial in sistemul economic din invatamantul profesional si tehnic. Centrul de resurse  se ocupa de furnizarea de sprijin pentru cresterea numarului de firme de exercitiu si a nivelului de competitivitate dintre acestea pe plan national si international, de asemenea este  responsabil pentru organizarea de targuri regionale ale firmelor de exercitiu, aceasta activitate fiind in stransa legatura cu activitatea ROCT.  O importanta sporita o are  participarea firmelor de exercitiu din Centru Resursa la  Targurile Internationale ale Firmelor de Exercitiu.

Asociatia Parintilor Colegiului Economic Transilvania,   a sprijinit  demersul  in depunerea si derularea proiectului cultural: „Promovarea culturii antreprenoriale, a turismului muresan si a mostenirii culturale locale”, proiect cofinantat de catre Consiliul Judetean Mures, caruia dorim  sa-i multumim pentru sprijinul financiar si material oferit. Proiectul cultural s-a materializat prin participarea   FE „Euphoric Events” SRL la Targul International al Firmelor de exercitiu de la Bratislava, in perioada 25-29 noiembrie. In urma muncii de echipa,  elevii,  insotiti de catre d-nele profesoare Iacob Letitia si Puiac Elena au obtinut un  merituos Premiu pentru prezentare.

F.E „Euphorc Events” SRL este o firma de exercitiu infiintata de elevii de la specializarea turism, in anul scolar 2012-2013, manager elev Murgu Andrei, coordonati de catre d-nele profesoare Balan Sorina- Mihaela, Rauta-Rosca Delia, Gorcioaia Kinga.  In anul  scolar 2013-2014  firma a fost continuata de catre dir. Adj. prof Balan Sorina-Mihaela, elevii actionari devenind: Ardeleanu Septimiu, Fluieraru Vlad,  Tisa Anca din clasa a XIIa E si  Ardelean Flavius, Dabija Andreea, Lirca Madalina din clasa a XII-a A  Cei trei elevi din clasa a XII a A  au facut parte in anul scolar precedent din FE Creative Art SRL., coordonator prof. Popoviciu Carmen, responsabil arie curriculara tehnologii.

Obiectiul de activitate al FE este Organizarea de targuri si conferinte. O prima experienta  a elevilor, a  avut loc in luna mai 2013,  cand    elevii  au participat la  primul Targ al Firmelor de exercitiu  si Intreprinderilor Simulate de la Tg. Mures.  Evenimentul a fost organizat de catre Inspectoratul Scolar Judetean Mures,  reprezentat prin dl. prof. Somesan Stefan, Insp. Scolar General;   d-na prof. Pop Laura- Valeria,  Inspector de Specialitate- Discipline Tehnologice  si d-na prof.  Pui Adina Roze, Inspector Scolar De Specialitate- Educatie Permanenta (in  anul scolar 2012-2013);  Universitatea  Dimitrie Cantemir Tg. Mures,  reprezentata prin dl. prof. univ. dr. Bodoasca Teodor, Rector;  d-na conf. univ. dr. Avram Eleonora Laura,  Manager  Intreprinderi Simulate; conf. univ. dr. David Doina, Responsabil Comisia de Relatii Publice, Imagine Universitara si Publicitate;  initiatorul proiectului a fost Centrul Resurse Al Firmelor De Exercitiu, Colegiul Economic ,,Transilvania” Tg. Mures, reprezentat prin dl. prof. Laslo Simion, Director; dl. prof. Rucoi Adrian, director adjunct ( an scolar 2012-2013) si  d-na prof. Balan Sorina-Mihaela, in calitate de Responsabil Proiecte si Parteneriate Interne si Internationale si Coordonator Centru Resursa al Firmelor de Exercitiu. Am mai fost sprijiniti de catre Primaria Tg Mures, Primaria Reghin, SC BDS Consulting SRL, SC Mara Optics SRL carora le multumim.

1

Foto: Lirca Madalina, Dabija Andreea, Ardeleanu Septimiu, Tisa Anca, prof. Puiac Elena, Dir Adj.prof Balan Sorina-Mihaela, Prof. Letitia Iacob, Vlad Flueraru, Director prof. Laslo Simion, Ardelean Flavius. Data 3 dec.2013

Rezultate asteptate ale proiectului cultural „Promovarea culturii antreprenoriale, a turismului muresan si a mostenirii culturale locale”, au fost atinse:

  • promovarea turismului cultural al judetului Mures la nivel international prin distribuire de cataloage, pliante si CD-uri in limba engleza-  furnizor Consiliul Judetean;
  • o baza de date cu potentiali parteneri transnationali-  66 Firme de exercitiu participante;
  • promovarea culturii antreprenoriale- elevii au efectuat tranzactii  internationale;
  • educarea parintilor pe tematica proiectului- la orele de consiliere in luna decembrie;
  • perfectionarea limbajului de afaceri in diverse limbi straine – limba de conversatie a fost limba engleza;
  • identificarea diferentierilor determinate de tipul de economie specifice celorlalte tari- cei sase elevi au completat formulare de evaluare;
  • cunoasterea documentatiei specifice si a uzantelor comertului international- elevii au intocmit documente finaciar-contabile specifice FE;
  • posibilitatea afirmarii firmelor de exercitiu din domeniul turismului cultural  pe plan international-elevii au obtinut Diploma de participare internationala, Diploma pentru prezentare si trofeu.

Toate aceste rezultate nu ar fi fost posibile fara intreaga munca de echipa a elevilor si cadrelor didactice, precum si fara sprijinul Consiliului Judetean Mures, Inspectoratului Scoar Judetean Mures si Asociatiei de Parinti din cadrul Colegiului Economic Transilvania.

Daca doriti sa  va impartasim din experienta noastra, va asteptam  cu drag, la Colegiul Economic „Transilvania” in data de 30 ianuarie 2014, la activitatea „Promovarea spiritului antreprenorial prin intermediul Firmelor de exercitiu si al cafenelelor Money Sense”, unde veti putea vedea prezentarile elevilor coordonati de cadrele noastre didactice dedicate.
Conducerea Colegiului Economic „Transilvania”  Tg. Mures va ureaza tuturor „Sarbatori Fericite si  un sincer La multi ani!”

Material realizat de catre Director Adjunct, Prof. Balan Sorina-Mihaela,
Coordonator al Centrului de resurse al FE

2

 

Elevii Colegiului Economic Transilvania, din clasa a XI-a C, au participat in data de Targul de primavara al firmelor de exercitiu Napoca Editia I, targ regional, in data de 20.februarie 2012, evenimentul s-a desfasurat la Expo Transilvania din Cluj Napoca, a fost o manifestare cu caracter antreprenorial, dedicată promovării şi vânzării produselor/serviciilor firmelor deexerciţiu care funcționează în școlile  din judetele Cluj, Mures, Alba, Bihor, Maramures, au participat  de 31 de firme de exercitiu.


Manifestarea a îmbrăcat forma unei competiții, care s-a finalizat cu acordarea de premii acordate în urma unei evaluări competente și obiective realizate de un juriu format din cadre didactice din învățământul superior, de la Facultatea de Geografie, Facultatea de Științe Politice și ale Comunicării, Facultatea de Științe Economice- secția Economia Comerțului, Turismului și a Serviciilor, agenții de turism șiAgenția Județeană de Prestații Sociale Cluj.


Firma de exercitiu a clasei a XI-a C, F.E. VITACTIV S.R.L., a participat cu sapte elevi:Muntean CozoșTeodor, Fărcas Ana Maria, Manța Bianca, TurcuOana, Radu Andrada, Ilovan Andrei și Crețiu Alexandra, coordonați de către prof. Gazsi Ștefan Eduard, si a ocupat locul al II-lea la secţiunea “Cele mai bune materiale promoţionale”.