Eco Talent Show

 Eco Talent Show

Spectacolul-concurs Eco Talent Show, organizat de patru elevi Colegiului Economic „Transilvania” din Târgu Mureș cu sprijinul conducerii liceului, s-a desfășurat marți, 28 martie, de la ora 17.00, la Palatul Culturii din Târgu Mureș. Pe scena Sălii mari au fost prezentate momente artistice prin care elevi de la Economic le-au împărtășit colegilor, profesorilor și celorlați spectatori din preocupările pe care le au și talentele pe care și le dezvoltă în afara orelor de curs. Organizatorii Eco Talent Show sunt: Alexandra Pîrvu, elevă în clasa a X-a B, Alexandra Șerdean, clasa a X-a B, Andrei Neagoe, clasa a XI-a C, și Mihai Moldovan din clasa a XI-a C. Elevii au fost sprijiniți de Sorina-Mihaela Bălan, directorul Colegiului Economic.

„Noi am încercat prin acest concurs să evidențiem elevii talentați de la liceul nostru. Am încercat să organizaăm acest concurs cu mult devotement și cu multă prudență acest concurs și cu multă muncă în spate. Am încercat să obținem cât mai multe sponsorizări pentru a organiza cât mai bine evenimentul. După concurs, am văzut că munca ne-a fost foarte apreciată. Am primit multe laude și multe urări de bine. În același timp, am primit și câteva critici care au venit cu multă deschidere pentru a ne ajuta pe viitor la următoarele spectacole”, mi-a spus Mihai Moldovan, elev în clasa a XI-a C, la Colegiul Economic „Transilvania”.

Premiile

Au fost premiate patru reprezentații: locurile 1-3 și apoi a fost oferit „Premiul Suprem – cel mai bun spectacol” care a fost obținut de Ovidiu Crețu, elevul a impresionat juriul cântând la pian. Locul I a fost obținut de Alina Bercea, ea a cântat muzică ușoară, locul al II-a i-a revinit elevului darius Moldovan, beatbox, iar pe locul a III-lea s-a clasat Raluca Vultur, care a cântat muzică populară și a fost acompaniată de Ovidiu Crețu și Andrei Crețu. Au mai fost prezentate moment de teatru și de dans.

„Am intrat de trei ori pe scenă. Prima dată a fost un moment la pian, în care am cântat o piesă clasică, al doilea moment a fost împreună cu prietena și colega mea raluca Vultur și cu fratele meu, când așa ca o mică trupă am cântat muzică populară. Ultimul moment a fost în afara concursului și am cântat cu fratele meu două piese de muzică ușoară. Pian am făcut timp de cinci ani, încă mai fac, acesta este ultimul an, la Școala Populară de Arte. Mi-a plăcut concursul și fiind organizat într-un timp atât de scurt chiar a ieșit frumos”, mi-a spus Ovidiu Crețu, elev în clasa a XI-a A, marele câștigător al Eco Talent Show.

Mi-a spus că muzica e pe primul loc între pasiunile lui și că îi place foarte mult muzica electronic, dar că studiile sunt mai importante. „Cu muzica mai mult în paralel, după facultatea principală, poate că aș merge și la Conservator”. Ovidiu Crețu foarte bun și la matematică, fiind calificat la etapa națională a Concursului „Adolf Haimovici”.

 

 

Olimpiada de italiana

Alexandra Pîrvu, Colegiul Economic, Mențiune Specială la Olimpiada Națională de Limba Italiană

Alexandra Pîrvu, elevă în clasa a X-a la Colegiul Economic „Transilvania” din Târgu Mureș, a reușit un rezultat foarte bun la Olimpiada Națională de Limbi Romanice – limba italiană, obținând Mențiune Specială. Alexandra este președinta Consiliului Elevilor de la Economic și, de asemenea, este calificată la faza națională a Concursului Național pe Teme de Protecția Consumatorilor – „Alege! Este Dreptul Tău” care se va desfășura în Năvodari în perioada 18-23 iunie. În plus, revista școlară pe care o coordonează s-a dovedit a fi cea mai apreciată la faza județeană a Concursului Național de Reviste Școlare, urmând a reprezenta județul la faza națională a competiției.

Alexandra Pîrvu studiază la specializarea tehnician în activități economice și a ales Liceul Economic pe de o pare pentru că „este un liceu foarte bun”, dar și pentru că tatăl ei este contabil, acum, încă se mai gândește dacă vrea să devină contabilă sau arhitect.

Cum a fost la Naționala de Italiană… „Rostind Botoșani, rostesc Eminescu”

„Nu este nimic mai plăcut pentru un tânăr de 16 ani decât să simtă parfumul florilor de primăvară sau să respire aerul aromat al tărâmului eminescian.

La sfârșitul lunii aprilie a acestui an (24.IV-28.IV.2017), am avut bucuria de a participa la Olimpiada Națională de Limbi Romanice – limba italiană, desfășurată la Colegiul Național „Mihai Eminescuˮ din Botoșani.

Am trăit aici 4 zile pe care nu le voi uita curând, zile în care emoția, dorința fiecăruia de a fi cel mai bun s-au împletit cu voia bună.

Un spectacol încântător a precedat deschiderea olimpiadei. Următoarele două zile în care s-au desfășurat proba scrisă, respectiv cea de înțelegere a unui text audiat și cea orală, zile încărcate cu speranțe s-au scurs cu repeziciune.

Frumusețea centrului orașului Botoșani, unde am fost întâmpinați de edilul orașului ne-a cucerit, făcându-ne visători pentru o clipă.

Afișarea rezultatelor ultimelor două probe ale olimpiadei a răspândit bucurie și tristețe printre participanți, elevi și profesori deopotrivă. Dar, nu pentru mult timp deoarece seara s-a încheiat în „pași de dansˮ, la Sala Dallas.

Ziua de joi a fost una specială. Am poposit pe meleagurile lui Eminescu, în casa copilăriei sale, din Ipotești. O senzație unică mi-a învăluit sufletul, căci acolo versurile poetului nepereche vibrează în orice lucru, în orice frunză sau adiere de vânt. Drumeția prin codrul Botoșanilor, până la Lacul lui Eminescu „încărcat cu flori de nufărˮ va fi o amintire plăcută.

Dar, nerăbdarea cu care așteptam rezultatele finale a readus emoția în sufletul meu.

Am obținut Mențiune Specială, însoțită de dorința de a performa.

Vineri dimineața a avut loc Festivitatea de premiere a laureaților.

Olimpiada Națională de Limbi Romanice, ediția 2017 s-a încheiat, dar experiența dobândită și în special prieteniile care s-au legat între participanți vor dăinui”, a scris Alexandra Elena Pîrvu, claxa a X-a B, specializarea tehnician în activități economice.

Urmează alte două concursuri naționale

Pentru Alexandra Pîrvu urmează faza națională a Concursului Național „Alege! Este Dreptul Tău” de la Năvodari, dar înainte va avea loc faza națională a concursului pentru reviste școlare. „Revista noastră este bazată pe partea juridică, cu tot felul de teme, de exemplu: contracte sau concurenții. Am obținut locul I cu revista de acum doi ani și cu revista de acum la care eu am fost redactor coordonator și urmează să mergem la etapa națională, care va avea loc la sfârșitul lunii mai la Băișoara, lângă Cluj”, mi-a spus Alexandra. Revista se numește „Să știi, este dreptul tău!” și este coordonată de profesoara Delia-Maria Roșca-Răuță.

Eleva Colegiul Economic „Transilvani” a participat și anul trecut la faza naționala a Concursului pe Teme de Protecția Consumatorului, făcând parte din echipa regiunii Centru, câștigătoarea competiției pe echipe.

„Este un elev silitor cu o foarte mare capacitate de muncă. Îi plac limbile străine și este foarte ambițioasă”, mi-a spus Gabriela Voșloban, profesoara de limba italiană a Alexandrei, despre eleva sa.

Soul Music de la Economic

Soul Music de la Economic, câștigătoarea etapei zonale a competiției Business Plan

Echipa FE Soul Muzic SRL de la Colegiul Economic „Transilvania” din Târgu Mureș s-a calificat la etapa națională a competiției Business Plan – concursul firmelor de exercițiu. La etapa regională, desfășurată în 13 aprilie în Târgu Mureș, echipa Soul Music a fost reprezentată de elevii Ramona Popa și Dragoș Valer Pop, din clasa a XI-a C, coordonați de profesoara Adriana Mihaela Ciula.

Potrivit profesoarei Mihaela Ciula elevii implicați în echipa firmei de exercițiu sunt „cu toții pasionați de muzica clasică și îndrăgostiți de vioară, regina instrumentelor cu coardă și arcuș”. De aceea, firma are ca obiect principal de activitate, comerțul cu ridicata al viorilor. „Sunetul viorii semnifică înălţare în lumea frumosului, cîntecul ei pătrunde în toate ungherele sufletului omenesc, declanşând o muzică a sufletului – de aici și denumirea firmei Soul Music, iar motto-ul: „Muzica, explozia sufletului”, completează acest concept”, ne-a explicat Mihaela Ciula.

Un rezultat al muncii de echipă

„Rezultatul frumos pe care l-am obținut la faza regională a competiției Business Plan a fost rodul muncii susținute pe parcursul întregului an școlar, o muncă de echipă, ce a presupus determinare, perseverență, profesionalism, astfel încât fiecare elev implicat a reușit prin contribuția lui să-și pună în valoare particularitatea. Prezentarea ideii de afaceri în cadrul competiției a fost întregită de momentul muzical susținut de Adrian Cioată, student al Facultății de Muzică din cadrul Universității de Arte din Târgu Mureș. Acest lucru a fost posibil ca urmare a parteneriatului pe care îl avem cu această instituție, prin deschiderea doamneinei lector univ. dr. Carmen Mihăescu”, a spus profesorul coordonator al elevilor din echipa Soul Music.

Business Plan 2017, faza națională:

 Locul al II-lea pentru Soul Music de la Economic, Premiul I – câștigat de timișoreni

Competiţia Business Plan, faza națională, ajunsă la cea de-a IX a ediţie, s-a desfășurat vineri, 12 mai, începând cu ora 10.00, la Palatul Culturii din Târgu Mureş. Faza națională de anul acesta s-a desfășurat în Târgu Mureș, datorită echipei care a reprezentat anul trecut Colegiul Economic „Transilvania” – Firma de exercițiu Art Studio, care a câștigat competiția națională Business Plan.

Competiţia, înscrisă în Calendarul competiţiilor şcolare, aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale a fost organizată cu sprijinul: M.E.N., Centrului Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic, Inspectoratului Școlar Judeţean Mureş şi al Colegiului Economic „Transilvania”. Scopul Business Plan este dezvoltarea competenţelor antreprenoriale ale elevilor. Competiția constă în prezentarea de către elevii implicaţi, a unor planuri de afaceri ale firmelor de exerciţiu.

Vineri, 12 mai, au concurat 8 firme de exerciţiu care şi-au demonstrat competenţele antreprenoriale pe parcursul etapelor desfăşurate la nivel local, judeţean și regional. „Încercăm să ținem vie această flacără a anteprenoriatului în învățământul preuniversitar. Sunt moment mai bune, moment mai grele. Ne hrănim din energia și entuziasmul vostru”, le-a transmis Mihaela Ștefănescu, inspector de specialitate în cadrul Centrului Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic, elevilor și profesorilor din sala mare a Palatului Culturii. La final, au fost acordate 5 mențiuni și câte un premiu I, II și III.