CONCURSUL NAȚIONAL „ALEGE! – ESTE DREPTUL TĂU” ETAPA NATIONALĂ – IUNIE 2016 ȘI-A DESEMNAT CĂȘTIGĂTORII: REGIUNEA CENTRU

 

Autor: Prof.dr. Sorina-Mihaela Bălan,

Colegiul Economic „Transilvania” Tg. Mureș

Nu constituie o noutate participarea elevilor mureșeni și premiile obținute la Concursul Național pe Teme de Protecția Consumatorilor – „Alege! Este Dreptul Tău”,  organizat anual de Autoritatea Naționala pentru Protectia Consumatorilor,  în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării Știintifice.   Încă  din anul 2010, de la inițierea acestui concurs,  fiecare ediție a consituit o reală provocare pentru elevi și profesori, temele fiind de interes național.

Ajuns la ediția 2016, concursul a avut ca temă: Comerțul electronic. Asistăm la un proces de creștere accelerată a acestui sector comercial, iar realitatea  o demonstrează- virtual expune consumatorul unor riscuri noi! Elevul de astăzi, consumator activ,  este provocat prin intermediul acestui concurs să cunoască legislatia care reglementează drepturile consumatorilor la achizițiile online – OUG 34/2014 privind „drepturile consumatorilor în cadrul contractelor încheiate cu profesioniștii!

În data de 12 martie 2016,  elevi din județul  Mureș au participat la etapa județeană, desfășurat la Colegiul Economic „Transilvania”Tg. Mureș, concursul a debutat cu proba de testare a cunoștințelor printr-un  test grilă, urmat de prezentarea eseurilor personale pe tema stabilită. „Fiecare om are libertatea de a alege modalitatea în care își achiziționează produsele necesare sau dorite, de la magazinul din colț  sau prin comerțul electronic, dar înainte de a cumpăra online, trebuie să se informeze, să aibă siguranța că este protejat  și să  știe să își apere drepturile de consumator.”(Alexandra Pîrvu, cîștigătoarea premiului I la etapa județeană)

Elevii clasați pe locurile I și II la etapa județeană s-au calificat pentru etapa  națională, care s-a desfasurat în perioada 25 iunie -30 iunie 2016 în  tabara „Delfin” din stațiunea  Năvodari.

Proba pe echipe (pe regiuni)  a constat în: Concursul pe echipe  sustinut de cele 8 echipe și a constat în  patru probe:

  • a. două întrebări cu răspuns deschis/interpretare;
  • b. Interpretarea unui spot publicitar;
  • c. Realizarea unui poster reprezentativ pentru zonă;
  • d. Studiu de caz.

Fiind invitați la conferință de presă organizată la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Mureș, elevii mureșeni laureați la proba pe echipe, în cadrul  etapei naționale a concursului au vorbit despre competențele dobândite și performanța de a obține premiul I.

„A fost o experiență unică, din care am învățat  multe despre drepturile pe care le am în calitate de consumator. De asemenea, mi-am dezvoltat abilitatiile atat pe plan personal cat si in ceea ce privește munca în echipă.  Sper să  mai am ocazia să particip la acest concurs.”(Alexandra Pîrvu, elevă cls. A IX-a, Colegiul Economic Transilvania, coordonator prof. Popoviciu Mihaela Carmen și îndrumător prof. dr. Bălan Sorina Mihaela).

„Eu consider că, performanța la care am ajuns ar fi fost imposibil de atins fără o pregătire temeinică. În primul rând, am învățat legislația de riguare, deoarece aceasta este baza acestui concurs. În al doilea rând, m-am pregătit din punct de vedere emoțional pentru a putea face față emoțiilor. În concluzie, participarea la faza națională a reprezentat o experiență nemaipomenită pentru mine.” (Valentin Crăciun,  clasa a XI-a B, coordonator prof. Feșteu Angela și  îndrumător prof. Csiszar Eugenia)

Această reușită nu ar fi fost posibilă fără  îndrumarea și excelenta colaborare instituțională dintre Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Mureș, reprezentat de d-na Comisar Șef adjunct jr. Marcela Achim și Inspectoratul Scolar Judetean Mureș, reprezentat de dl. Inspector general, prof. Stefan Someșan, care i-au felicitat în mod oficial pe merituoșii tinerii, care au reprezentat cu mândrie Județul Mureș la nivel național!

poza 3

 

Imagine 3: Conferința de presă. Sediul CJPC Mureș, 05.07.2016.

Insp. Șc.Gen. prof. Someșan Ștefan;  Comisar Șef Adj. Achim Marcela; prof. dr. Bălan Sorina-Mihaela;  prof. Csisar Eugenia;  prof. Păcurar Viorel; Alexandra Pîrvu, elevă cls. a IX-a, Colegiul Economic „Transilvania” Tg. Mureș și Valentin Crăciun,  clasa a XI-a B, Colegiului Tehnic Târnăveni.

VIS SAU REALITATE?
(de Alexandra Pîrvu)

Cu toții visăm
Online să achiziționăm:
haine, jucării și flori
ori parfumuri uneori.
Site-uri sunt cu miile,
Cresc ca păpădiile
Oferindu-ți orișice
Banii ți-i iau repede
de pe carduri sau online,
lei, euro sau dolari.
Prețul este-mbietor
Dar, atenție la toate:
adresă, preț, calitate,
garanție ori livrare!
Și de totu-i o minciună,
să știi că ai la îndemână,
Numărul A.N.P.C: 0219551
și depune-o sesizare!
Și-atunci site-ul, vai, sărmanul
Pedepsit va fi îndată
Cu un lacăt greu “ pe poartă”